Translate

niedziela, 22 lipca 2012

WINNO-MIODOWA NALEWKA na liściach aloesowych


Składniki:

  • 150 g liści aloesu (zmielonych lub pokrojonych)
  • 250 g miodu
  • 350 g czerwonego wina gronowego
Wykonanie:

Na 2 tygodnie przed użyciem aloesu ( w zimie na miesiąc), należy zaprzestać jego podlewania, a rozdrabnianie rośliny i przygotowywanie nalewki najlepiej jest wykonać w zaciemnionym pomieszczeniu, gdyż aloes nie powinien mieć kontaktu ze światłem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 dni w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gotowe winko aloesowe należy przelać do ciemnej butelki i przechowywać w ciemnym miejscu.

Stosowanie:

Przez pierwsze 5-8 dni po łyżeczce od herbaty - 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem, stopniowo zwiększając dawkę do łyżki stołowej. Przeciętny okres przyjmowania tej nalewki wynosi 3-4 tygodnie, nie dłużej jednak niż 2 miesiące. Pomaga w dolegliwościach układu trawiennego. 

UWAGA
Przed rozpoczęciem kuracji należy skonsultować się z lekarzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz