Translate

środa, 31 października 2012

Pokarm jako źródło zdrowia


Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pokarmy, które jemy mają wpływ na nasze zdrowie. Kupujemy różne produkty nie zwracając uwagi na to skąd pochodzą, często patrzymy jedynie na ich cenę. To jest niestety zrozumiałe w dzisiejszych czasach. Jednak warto głębiej zastanowić się i pokusić o zdrowsze odżywianie. Dla zachęty kilka przykładów ogólnie dostępnych produktów i ich właściwości.


Gruszki - stosuje się je przy cukrzycy oraz dolegliwościach nerek i pęcherza moczowego celem regulacji gospodarki wodnej. Powodują oczyszczanie jelita, pomagają przy zaparciach i odtruwają.


Brokuły - spokrewnione z kalafiorem są bardzo pomocne przy dolegliwościach trawiennych, usuwają zaparcia i regenerują błonę śluzową jelita. Dowiedziono, że aktywują mięśnie i układ odpornościowy, regenerują organizm i zapobiegają nowotworom.


Pieczarki - stymulują florę bakteryjną jelit i wzrost kości. Ich spożywanie może usunąć chroniczne zmęczenie. Potwierdzono naukowo, że zawarta w nich substancja czynna znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera.


Groch - jego spożywanie może powstrzymać osłabienie fizyczne, zmniejszanie się sprawności umysłowej, poprawia zdolność reakcji i odporność na infekcje. Zmniejsza też nadkwasotę i objawy zwyrodnieniowe w organizmie. Powoduje lepszą przemianę materii, co z kolei sprawia, że organizm młodnieje.


Jogurt - pomnaża pożyteczną florę bakteryjną jelit jednocześnie oczyszczając je z mikroorganizmów chorobotwórczych. Stabilizuje też przebudowę kości, obniża poziom cholesterolu i pobudza wytwarzanie krwi.

Kiszona kapusta - jest bardzo cenna dla jelit, naczyń krwionośnych, mózgu, nerwów i kości. Jej spożywanie powoduje uczucie umysłowej świeżości, poprawia krążenie, wzmacnia mięsień sercowy oraz wzmaga produkcję krwi i hormonów.


Czarne i czerwone porzeczki - pobudzają przemianę materii i chronią organizm przed zwyrodnieniami. Ich jedzenie korzystnie wpływa na odbudowę chrząstek stawowych, regenerację błon śluzowych, powoduje lepsze oczyszczanie organizmu i zwiększenie odporności na infekcje.


Produkty z pełnego ziarna (pieczywo, ryż naturalny, zboża) - dostarczają energii i regulują poziom cukru we krwi. Ich jedzenie ćwiczy mięśnie żujące, usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega miażdżycy naczyń oraz zwiększa zdolność koncentracji.


Łosoś - powinniśmy dość często jeść tę rybę przy dolegliwościach sercowych, niedokrwistości, podwyższonym poziomie cholesterolu, osłabieniu popędu i zmniejszonej wydolności organizmu. Bardzo ważne są będące jej składnikiem białka i kwasy omega-3-tłuszczowe (olej rybi).


Glony (agar-agar, zielenice, krasnorosty, brunatnice) - jadalne, pozyskiwane z morza, zawierają naturalne składniki odtruwające jelito, wątrobę i płuca. Łagodzą zaparcia i dolegliwości związane z żylakami odbytu. Zmniejszają nadwagę. Badania naukowe potwierdzają ich działanie profilaktyczne przeciwko rakowi piersi.


Wężymord czarny korzeń - korzeń tej rośliny pomaga zredukować nadwagę i łagodzi choroby będące jej skutkiem. Zmniejsza podatność na infekcje. Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową i przynosi ulgę w dnie moczanowej. Regeneruje nerwy i mózg, dodaje energii i siły.


Piwo pszenne - jego umiarkowane spożywanie przy cukrzycy typu II zwiększa wchłanianie cukru przez komórki. Nerwy uspokajają się, człowiek staje się bystrzejszy i bardziej zrównoważony. Zmniejsza się ryzyko miażdżycy naczyń, lepiej wchłaniają się składniki mineralne i pierwiastki śladowe.


Źródło: W. Meidinger "Naturalna siła z apteki Pana Boga".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz