Dzisiaj kolejny ciekawy wypiek - chlebek z ziarnami o miękkim miąższu, bardzo smaczny i zdrowy. Łatwy do wykonania. Polecam:))
Słonecznik, pestki dyni, siemię lniane i odpowiednia mąka :))
Oryginalny przepis znajdziecie na www.mojewypieki.com , ja nieco go zmodyfikowałam do swoich potrzeb.
Składniki na 2 chlebki
- 3,5 szklanki mąki pszennej razowej chlebowej
- 1,5 szklanki maki żytniej chlebowej
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 20 g drożdży suchych lub 40 g drożdży świeżych
- 4 łyżki miodu
- 680 ml wody
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 80 g siemienia lnianego
Posypka:
- pestki słonecznika i siemię lniane
Wykonanie
Pestki słonecznika i dyni wcześniej uprażyć na suchej patelni ( uważać żeby nie przypalić), wystudzić.
Mąkę, suche drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej zaczyn) i sól - wymieszać. Dodać miód, wodę i nasiona. Wyrabiać ciasto około 10 - 15 min. Powinno być dość luźne, ma się lepić do rąk.
Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie ponownie krótko wyrabiać, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami żytnimi foremek.
Naciąć chleby wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Po wierzchu posmarować letnią wodą, posypać ziarnami i ponownie delikatnie posmarować wodą.
Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Piec ok. 50 - 60 minut.
Bochenki postukane od spodu, wydające głuchy odgłos sa upieczonę. Chlebki wystudzić na kratce.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz