Translate

piątek, 9 listopada 2012

Codzienny chleb razowy z ziarnami

Dzisiaj kolejny ciekawy wypiek - chlebek z ziarnami o miękkim miąższu, bardzo smaczny i zdrowy. Łatwy do wykonania. Polecam:))


Słonecznik, pestki dyni, siemię lniane i odpowiednia mąka :))



Oryginalny przepis znajdziecie na www.mojewypieki.com , ja nieco go zmodyfikowałam do swoich potrzeb.


Składniki na 2 chlebki
  • 3,5 szklanki mąki pszennej  razowej chlebowej
  • 1,5 szklanki maki żytniej chlebowej
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży suchych lub 40 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki miodu
  • 680 ml wody
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 80 g siemienia lnianego

Posypka:

  • pestki słonecznika i siemię lniane

Wykonanie


Pestki słonecznika i dyni wcześniej uprażyć na suchej patelni ( uważać żeby nie przypalić), wystudzić. 

Mąkę, suche drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej zaczyn) i sól - wymieszać. Dodać miód, wodę i nasiona. Wyrabiać ciasto około 10 - 15 min. Powinno być dość luźne, ma się lepić do rąk.
 Po wyrobieniu  przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 

Następnie ponownie krótko wyrabiać, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami żytnimi foremek.

 Naciąć chleby wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Po wierzchu posmarować letnią wodą, posypać ziarnami i ponownie delikatnie posmarować wodą.

Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Piec ok. 50 - 60 minut.
 Bochenki postukane od spodu, wydające głuchy odgłos sa upieczonę. Chlebki wystudzić na kratce.


Smacznego:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz