Translate

sobota, 23 lutego 2013

Pokrzywa


Autorem artykułu jest Anna  Kunigiel

Pokrzywa kojarzy się z parzącym i trudnym do pozbycia  się chwastem, który wyjaławia ziemię, wyciągając z niej minerały.  Tymczasem gromadzi ona w sobie cenne związki i już w starożytności  wykorzystywana była jako warzywo.
Dziś wiemy, ze jest niezwykle bogata w  minerały (wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas, krzem), a także  witaminy (A, B2,C, E, K).
Ponadto liść zawiera flawonoidy i karotenoidy (oba mające działanie przeciwutleniające), fitosterole (obniżające poziom cholesterolu), garbniki (uszczelniające ściany jelita grubego i mające działanie przeciwbiegunkowe), natomiast korzeń zawiera woski, śluzy (o działaniu osłaniającym), lecytyny (obniżają cholesterol i wpływają korzystnie na pamięć), fitosterole i rozpuszczalną krzemionkę (niezbędny składnik tkanki  łącznej, pierwiastek pomagający w usuwaniu z organizmu substancji  toksycznych).
Czy możemy w jakiś sposób wykorzystać to bogactwo i z uciążliwego chwastu uczynić roślinę pożyteczną?
Pokrzywa posiada liczne właściwości lecznicze
Spożywanie świeżego ziela pokrzywy jest doskonałe na uzupełnienie niedoborów,  zwłaszcza w ramach kuracji wiosennej, kiedy organizm jest osłabiony i  wyjałowiony po zimie. Ważne jest, aby ziele pokrzywy zbierać tuż przed  kwitnieniem (kwiecień–początek maja), kiedy jest świeże i soczyste.  Należy również zadbać o to, aby teren zbioru był czysty, a ziele należy  dokładnie umyć. Liście i pędy można dodawać do sałatek (po uprzednim  sparzeniu) lub wycisnąć z nich sok w sokowirówce i pić po 1-2 łyżki  dziennie. Sok taki można również zakonserwować, dodając miód w proporcji  1kg na 1 litr i następnie spożywać całą zimę. Postępowanie takie  podnosi odporność organizmu i chroni przed grypą i przeziębieniami. Jako napar pobudza przemianę materii i stymuluje produkcję czerwonych krwinek - stosowany jest przy leczeniu anemii. Posiada także właściwości przeciwcukrzycowe. Z tego względu pokrzywa  wchodzi w skład preparatu obniżającego poziom cukru we  krwi. U kobiet karmiących jako środek mlekopędny. Natomiast dzięki swym właściwościom moczopędnym, napar przynosi ulgę  chorym na podagrę, wzmagając wydalanie kwasu moczowego, którego  odkładanie się w stawach jest podłożem tej choroby. W leczeniu reumatyzmu stosuje się okłady ze świeżej pokrzywy oraz  nacieranie bolących miejsc nalewką spirytusową z korzenia. W celu jej  sporządzenia, zbieramy korzeń pokrzywy jesienią lub wczesną wiosną,  oczyszczamy z ziemi i suszymy w przewiewnym miejscu. 2 łyżki suszu  zalewamy 1/2 litra wódki i pozostawiamy na tydzień do maceracji. Stosuje się jako środek przeciwkrwotoczny, przeciwzapalny, bakteriobójczy i przyśpieszający gojenie. Odwar z korzeni pokrzywy – do płukania gardła i jamy ustnej przy stanach zapalnych, jako dodatek do kąpieli lub bazę kompresu na stłuczenia i owrzodzenia.
Pokrzywa w kosmetyce
Wykorzystanie pokrzywy w kosmetyce jest  niezwykle bogate. Ze względu na swe właściwości bakteriobójcze, dodawana  jest do past do zębów. Powszechnie stosowana jest również w szamponach  jako składnik wzmacniający włosy, zapobiegający siwieniu oraz  zwalczający łupież i łojotok. Kuracje pokrzywowe można przygotować  również samemu w domu, sporządzając wywar z liści i korzeni, który  następnie zakwasza się octem i wciera w skórę głowy.
---
    Jeśli zainteresował Cię temat - odwiedź mój blog - znajdziesz tam dużo  ciekawych artykułów o zdrowym odżywianiu, oczyszczaniu organizmu z  toksyn, odchudzaniu i wielle innych - Polecam - czytaj na Zdrowie

Artykuł pochodzi z serwisu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz