W naturalnej aptece jest wiele środków zdolnych powstrzymać lub spowolnić procesy starzenia się. Każdy z nas może przeciwdziałać czynnikom wywołującym starzenie się.
Środki przciwdziałające uszkodzeniom substancji genetycznej:
witamina C, na którą dzienne zapotrzebowanie wynosi 75mg. Taką ilość znajdziemy w 40g czarnej porzeczki, 55g papryki, 65g brokułów, 80g kopru włoskiego, 100g kalafiora lub 200ml soku pomarańczowego.
Witamina E, dzienne zapotrzebowanie 12 mg. Te ilość znajdziemy w 2 łyżkach oleju słonecznikowego, 125g migdałów lub 240g orzechów laskowych.
Beta-karoten, którego duże ilości znajdziemy w marchwi i wszystkich czerwonych oraz żółtych gatunkach warzyw i owoców – pomidorach, papryce, głogu oraz w zielonych liściach sałaty i boćwiny.
Bioflawonidy, których dzienne spożycie wynosi 500mg. Zaspokoimy je jedząc dwa razy dziennie owoce lub warzywa.
Selen, którego zapotrzebowanie dzienne szacuje się na 50-100 mikrogramów. Znajdziemy go w otrębach pszennych, produktach z pełnego ziarna, nasionach soi i ryżu, rybach, owocach morza, nerkach wieprzowych, wieprzowinie i kurzej wątróbce.
Środki przciwdziałające uszkodzeniom substancji genetycznej:
witamina C, na którą dzienne zapotrzebowanie wynosi 75mg. Taką ilość znajdziemy w 40g czarnej porzeczki, 55g papryki, 65g brokułów, 80g kopru włoskiego, 100g kalafiora lub 200ml soku pomarańczowego.
Witamina E, dzienne zapotrzebowanie 12 mg. Te ilość znajdziemy w 2 łyżkach oleju słonecznikowego, 125g migdałów lub 240g orzechów laskowych.
Beta-karoten, którego duże ilości znajdziemy w marchwi i wszystkich czerwonych oraz żółtych gatunkach warzyw i owoców – pomidorach, papryce, głogu oraz w zielonych liściach sałaty i boćwiny.
Bioflawonidy, których dzienne spożycie wynosi 500mg. Zaspokoimy je jedząc dwa razy dziennie owoce lub warzywa.
Selen, którego zapotrzebowanie dzienne szacuje się na 50-100 mikrogramów. Znajdziemy go w otrębach pszennych, produktach z pełnego ziarna, nasionach soi i ryżu, rybach, owocach morza, nerkach wieprzowych, wieprzowinie i kurzej wątróbce.
Naturalne środki hamujące geny starzenia się:
ryba w jadłospisie dwa razy w tygodniu
codzienne spożywanie produktów mlecznych
Środki korzystne dla zegara biologicznego:
pozbycie się nadwagi,
unikanie alkoholu, nikotyny i kofeiny,
ograniczenie spożywania cukru i soli
odpowiednia ilość snu – podczas snu przysadka mózgowa wydziela hormon somatotropinę, tzw hormon wzrostu, który odpowiada za regenerację tkanek organizmu.
Codzienny, przynajmniej godzinny spacer.
Wzmacnianie układu odpornościowego:
racjonalne odżywianie bogate w owoce, warzywa i produkty z pełnego ziarna,
stosowanie metody polewania wodą metodą Kneippa.
Zachowanie młodości mózgu:
jedzenie produktów zawierających cholinę, która chroni komórki mózgu przed starzeniem się; znajdziemy ją w warzywach o zielonych liściach, produktach z pszenicy, w jajkach.
Środki wzmacniające grasicę (gruczoł wspomagający komórki obronne w walce z zarazkami chorobotwórczymi, a tym samym zapobiegający przedwczesnemu starzeniu; z wiekiem gruczoł ten staje się coraz mniejszy): produkty zbożowe, kluski z mąki pełnoziarnistej, orzechy, owoce strączkowe.
Wiek biologiczny: mówi się, że człowiek ma tyle lat na ile się czuje. Więc zamiast użalać się nad sobą i ciągle narzekać na różne niedogodności, jakie z wiekiem funduje nam nasz organizm, należy wziąć się za siebie i zastanowić się czy prowadzimy zdrowy styl życia. Może jeszcze nie jest za późno na zmiany, a więc do dzieła!
Źródło: Werner Meidinger „Naturalna siła z apteki Pana Boga”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz