Jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych (Asteraceae).
Owocostan mniszka pospolitego jest potocznie nazywany dmuchawcem. W Polsce występuje niemal wszędzie.
Jest rośliną leczniczą. Kwiaty i korzenie stanowią surowiec zielarski. Korzenie dla celów leczniczych należy zbierać jesienią.
Działanie: kwiat działa moczopędnie, zapobiega powstawaniu złogów, zwłaszcza szczawianowych i fosforanowych, w drogach moczowych. Korzeń zawiera sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu, kwasy organiczne,sterole, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczkowe (taraksacyna), cholinę.
Odwar z korzeni lub nalewka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych; pomaga przy kłopotach trawiennych.
Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, powinni więc go spożywać anemicy. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu i gośćca. Zalecany jest również przy chorobach skóry.
Podnosi sprawność seksualną kobiet i mężczyzn.
Sztuka kulinarna: z młodych, surowych liści można przyrządzać sałatkę wiosenną, popularną w krajach romańskich.
Wywar z gotowanych kwiatów mniszka po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o barwie, konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy.
Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie.
Z korzenia mniszka niekiedy też z dodatkiem jego liści w połączeniu z korzeniem łopianu, cukrem lub słodzikiem i innymi dodatkami w zależności od przepisu uzyskuje się tradycyjny orzeźwiający napój, szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii pod nazwą dandelion and burdock (tłum.mniszek i łopian). Palone korzenie mniszka były w przeszłości używane do produkowania namiastki kawy.
Medycyna ludowa poleca napary z ziela mniszka jako lek na wysypki oraz na hemoroidy, zaś napary z kwiatów jako lek wykrztuśny.
Świeża roślina stanowi pożywienie dla zwierząt hodowlanych.
Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz