Jest to roślina uprawna, znana od wieków. Była ceniona w starożytnym Egipcie, Indiach, Palestynie, Imperium Rzymskim.
Odkrycia archeologiczne potwierdzają, iż od V dynastii kolendra miała zastosowanie rytualne, w darach składanych na ofiarach i w obrzędach. Była dodatkiem do wina, celem zwiększenia jego właściwości oszałamiających.
O kolendrze mówi Stary Testament, opisuje ją też Hipokrates - ojciec medycyny. Resztki owoców kolendry odkryto w Pompei. To z Rzymu zawędrowała do Europy Środkowej.
W Polsce znana była już w okresie wczesnopiastowskim jako przyprawa, lek i składnik napojów miłosnych.
Obecnie znana i stosowana na całym świecie. Świeża roślina-owoce i ziele-ma bardzo przykry zapach, jednak dojrzałe nasiona mają bardzo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno-słodkawy smak.
Odkrycia archeologiczne potwierdzają, iż od V dynastii kolendra miała zastosowanie rytualne, w darach składanych na ofiarach i w obrzędach. Była dodatkiem do wina, celem zwiększenia jego właściwości oszałamiających.
O kolendrze mówi Stary Testament, opisuje ją też Hipokrates - ojciec medycyny. Resztki owoców kolendry odkryto w Pompei. To z Rzymu zawędrowała do Europy Środkowej.
W Polsce znana była już w okresie wczesnopiastowskim jako przyprawa, lek i składnik napojów miłosnych.
Obecnie znana i stosowana na całym świecie. Świeża roślina-owoce i ziele-ma bardzo przykry zapach, jednak dojrzałe nasiona mają bardzo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno-słodkawy smak.
Kolendra jest głównym składnikiem proszku curry. Jej owocami przyprawia się kiełbasy, pasztety, sery, chleby i ciasta. Jest używana do konserwowania kapusty, marynowania kapusty czerwonej, buraków, ogórków i grzybów. Przyprawia się nią smażone ryby, mięso jagnięce, baranie i dziczyznę. Znakomity jest też ocet kolendrowy. Owoce tej przyprawy są składnikiem niektórych aperitifów i likierów.
Dojrzałe owoce kolendry swoim smakiem przypominają szałwię i skórkę pomarańczową. Świetnie harmonizują z przyprawami azjatyckimi i latynoamerykańskimi. Używane są też w kuchni indyjskiej, armeńskiej i gruzińskiej.
W medycynie owoce kolendry są składnikiem mieszanek ziołowych i preparatów przeznaczonych dla osób cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego.
Zależnie od odmiany owoce kolendry zawierają od 0,2 - 1,6 % olejku eterycznego, od 16 - 28% tłuszczu, niewielką ilość alkaloidów, pektyn i skrobi. Podstawowy składnik czynny to olejek eteryczny, a zwłaszcza zawarty w nim linalol, wykazujący działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Jest środkiem wiatropędnym.
Napary z owoców kolendry pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i zwiększają apetyt.
Olejek kolendrowy ma działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze, jest składnikiem preparatów przeznaczonych do płukania jamy ustnej i gardła, oraz w niektórych chorobach skórnych.
W zakładce "Ziołowe kuracje" znajdziecie przepis na ziółka przeciwnerwicowe zaczerpnięte z książki A. Ożarowskiego i W. Jaroniewskiego " Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz