Translate

środa, 21 listopada 2012

Chleb z ziołami

Dzisiaj kolejny przepis na chlebek. Tym razem z kolendrą, kminkiem i anyżem. Jeśli ktoś nie przepada za takim zestawem, może zastąpić go dowolnie, według smaku i upodobań.





Składniki na 1 chleb:
  • 1 kg mąki żytniej
  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 635 ml ciepłej wody


Wykonanie:


Mąkę wsypać do miski, wymieszać, wkruszyć drożdże. Wsypać sól, przyprawy, dolać wodę. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie gładkie.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, następnie uformować bochenek. 

Włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni ( z termoobiegiem do 230). Chleb posmarować ciepłą wodą i piec około 75 minut. 

Gdy będzie złotobrązowy zmniejszyć temperaturę do 180 ( 160 stopni z termoobiegiem) i piec jeszcze 15 minut. Gdyby skórka była zbyt twarda, można chlebek posmarować gorącą wodą. 

Chleb ten można też upiec w prodiżu - należy wtedy piec go nieco dłużej i sprawdzić czy spód jest dobrze wypieczony. 

Chlebek ten długo zachowuje świeżość.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz