Dzisiaj kolejny przepis na chlebek. Tym razem z kolendrą, kminkiem i anyżem. Jeśli ktoś nie przepada za takim zestawem, może zastąpić go dowolnie, według smaku i upodobań.
Wykonanie:
Składniki na 1 chleb:
- 1 kg mąki żytniej
- 30 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 635 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać, wkruszyć drożdże. Wsypać sól, przyprawy, dolać wodę. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, następnie uformować bochenek.
Włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni ( z termoobiegiem do 230). Chleb posmarować ciepłą wodą i piec około 75 minut.
Gdy będzie złotobrązowy zmniejszyć temperaturę do 180 ( 160 stopni z termoobiegiem) i piec jeszcze 15 minut. Gdyby skórka była zbyt twarda, można chlebek posmarować gorącą wodą.
Chleb ten można też upiec w prodiżu - należy wtedy piec go nieco dłużej i sprawdzić czy spód jest dobrze wypieczony.
Chlebek ten długo zachowuje świeżość.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz