Translate

niedziela, 25 listopada 2012

Właściwości zdrowotne błonnika


Autorem artykułu jest Arek Czapla


Błonnik pokarmowy  jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Dieta  uboga w błonnik może być powodem poważnych problemów zdrowotnych.

Na co narażona jest osoba, której dieta uboga jest w błonnik pokarmowy?

Choroby układu krążenia: choroby serca, nadciśnienie, udary, wylewy krwi do mózgu, żylaki, wysoki poziom cholesterolu.

Choroby  układu trawienia: zaparcia, hemoroidy, rak okrężnicy, zapalenie  okrężnicy, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Crohna, polipy jelita  grubego.

Choroby związane z przemianą materii: nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, kamienie żółciowe, dna moczanowa.

Inne choroby: próchnica, stwardnienie rozsiane, problemy skórne, zaburzenia immunologiczne, anemia złośliwa.

Błonnik  pokarmowy jest tym rodzajem produktu pochodzenia roślinnego, który nie  ulega strawieniu w naszym przewodzie pokarmowym. Z tego powodu odgrywa  bardzo ważna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

W  naturze występują różne postacie błonnika pokarmowego. Został on  podzielony na błonnik, który rozpuszcza się  wodzie i na błonnik  nierozpuszczalny w wodzie.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny):

bardzo  łatwo rozpuszcza się on  wodzie i tworzy rodzaj galaretowatego żelu  dużej objętości. Błonnik ten jest przeważnie pochodzenia owocowego (ale  nie tylko). Największą skuteczność ma pektyna jabłkowa, pektyna  grejpfrutowa oraz pektyna owsiana.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (celulozy):

ten  rodzaj błonnika pochlania wodę i  pęcznieje. Mechanicznie stymuluje  także ściany jelita, dzięki czemu zostają one pobudzone do wykonywania  delikatnych ruchów perystaltycznych. Występuje on głównie w warzywach  liściastych, strączkowych, a także w łuskach nasion lnu, otrębach.

Jakie korzyści daje spożywanie błonnika w odpowiednich proporcjach?

Błonnik rozpuszczalny w wodzie:

tworzy  on rodzaj galaretowatego żelu, który wyściela ściany przewodu  pokarmowego i w ten sposób zapobiega drażnieniu ścianek przez pokarm,  który jest trawiony. Trawiony pokarm nie przykleja się tęż do ścian, a  to zapobiega niestrawności oraz gniciu.

Tak powstała trudno  przepuszczalna błona spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia (jesteśmy  dłużej syci i zmniejsza się wydzielanie insuliny).

Błonnik  pektynowy kontroluje także uwadnianie masy kałowej, dzięki czemu  nie  wysusza się ona nadmiernie i nie ma problemów z zaleganiem stolca, co  mogłoby doprowadzić do stanów zapalnych i zaparć.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie:

ten  rodzaj błonnika pochłania bardzo duże ilości wody. Pęcznieje i  zwiększa swoją objętość, a to w zasadniczy sposób zwiększa objętość  stolca.

Podrażnia on także delikatnie ścianki jelit i stymuluje je do odpowiedniego przesuwania pokarmu w dół przewodu pokarmowego.

Organizm człowieka będzie prawidłowo funkcjonował, gdy będą zachowane odpowiednie proporcje tych dwóch błonników.

Idealna  proporcja, która pomoże pozbyć się zaparć i przywróci prawidłową pracę jelit, to 60% błonnika pektynowego i 40% błonnika celulozowego.

Błonnik ma niezwykle korzystny wpływ na na układ trawienny:

podrażniając  mechanicznie ścianki jelit informuje o konieczności przesuwania masy  kałowej ku dołowi przewodu pokarmowego, otacza stolec galaretowatym  żelem, co nadaje mu poślizg i zapobiega powstawaniu gnijących niestrawionych resztek. W ten sposób ułatwia nam fizjologiczne trawienie i  wypróżnianie się w krótszym czasie. Pozwala to na prawidłowe  przyswajanie składników odżywczych, a dzięki odpowiedniej masie stolca  odstępy między wypróżnieniami są prawidłowe.

odpowiednia ilość  błonnika w diecie zapewnia prawidłowy rozwój korzystnej flory  bakteryjnej, przy diecie ubogiej w błonnik następuje nadmierny rozwój  szkodliwych bakterii,a to będzie w przyszłości skutkowało nieprawidłowym  funkcjonowaniem jelit i całego organizmu.

Błonnik a cholesterol

Osoby,  których dieta bogata jest w błonnik pektynowy (szczególnie ten  owsiany), mogą łatwiej kontrolować poziom cholesterolu we krwi poprzez  właściwości wyłapywania tzw. złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.

Przeprowadzono  badania, które wykazały, że u osób z wysokim poziomem cholesterolu,  którym podawano regularnie minimum 3 gramy błonnika z płatków owsianych -  poziom cholesterolu całkowitego spadł  o 8-23%. Przy dawce 10g–15g  błonnika redukcja całkowitego cholesterolu po 3 miesiącach wyniosła 14%, złego cholesterolu (LDL) o 28% , a poziom dobrego cholesterolu (HDL)  wzrósł o 21%.

Błonnik pomaga utrzymać prawidłową wagę

Jeżeli chcemy utrzymać prawidłową wagę, to należy dostarczyć organizmowi odpowiednie proporcje obu błonników.

Dostarczając  błonnika pektynowego spowolnimy wchłanianie cukru, a to spowoduje, że  będziemy dłużej syci i zmniejszymy wyrzut insuliny do krwiobiegu.

Błonnik celulozowy to zwiększenie objętości stolca (działa on na mechanoreceptory jelit). Będziemy dzięki temu pełni i syci.

Oba  rodzaje błonnika pochłaniają pewną ilość tłuszczu (30-180 kcal  dziennie), a to może w ciągu roku przynieść spadek wagi od 1,5 kg do  nawet 9 kg.

Działanie błonnika to także kontrolowanie przepływu  wody, normalizowanie procesu trawienia, zmniejszenie nadmiaru toksyn i  wody w organizmie, a to ma duży wpływ na zmniejszenie obwodów ciała.

Poprawa wyglądu skóry i cery

Właściwości  błonnika pektynowego pomagają skutecznie wypłukiwać zanieczyszczenia z  organizmu. Pomaga to odtruć organizm oraz poprawić wygląd i kolor skóry i  cery (ważne dla kobiet – zmniejsza się skłonność do cellulitisu).

Zapominasz o wzdęciach

Błonnik  pektynowy poprzez wytworzony żel w jelitach wiąże gazy jelitowe  wewnątrz swojej struktury. Przywraca też równowagę korzystnej flory  bakteryjnej oraz normalizuje proces fermentacji i trawienia pokarmów.

Naturalne źródła błonnika

Błonnik pektynowy: jabłka, grejpfruty, owoce cytrusowe, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, większość owoców i warzyw.

Błonnik celulozowy: ryż, kukurydza, otręby pszenne, orzechy, truskawki, maliny.

Suplementy

Najlepsze  dla naszego zdrowia jest spożywanie obu rodzajów błonnika równocześnie  zachowując odpowiednie proporcje (błonnik pektynowy 60 %, błonnik  celulozowy 40 %). Lepiej skorzystać z błonnika sproszkowanego w  naturalnej formie (jest kilkakrotnie skuteczniejszy od tego w  tabletkach).

Błonnik w takiej formie to pewność skutecznego  działania, a to daje nam gwarancję zdrowego układu pokarmowego i jego naturalnie stabilnej pracy.

Nasza dieta powinna być uzupełniona w od 1 do 3 gram błonnika dziennie.
---

Artykuł pochodzi z serwisu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz