
Roślina zielna dochodząca do 50 cm wysokości. Kwitnie w lipcu, ma białe, drobne kwiaty. W sierpniu zawiązują się zielonoszare owoce pokryte licznymi włoskami. Mają słodki, lekko szczypiący smak. Cała roślina wydziela przyjemny zapach pochodzący z zawartych w niej olejków eterycznych. Surowcem leczniczym są nasiona, zbierane w sierpniu w okresie ich pełnego dojrzewania. Są wtedy ciemne i mają wyraźną szarą barwę.
Działanie i zastosowanie.
Anyż posiada działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe, mleko twórcze oraz wiatropędne.
Jest stosowany w schorzeniach dróg oddechowych (w przewlekłych nieżytach oskrzeli i gardła, kaszlu, astmie) oraz w zaburzeniach trawienia (wzdęcia, odbijania, stany skurczowe żołądka i jelit, tzw. kolki), w szczególności u dzieci. jest stosowany również przeciw zawrotom i bólom głowy, a także u karmiących matek w razie braku pokarmu.
Napar z nasion.
Łyżkę stołową dobrze wysuszonych, sproszkowanych nasion anyżku zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem ok. 15 minut. Po odcedzeniu pić 2 razy dziennie po szklance.
Powidełka z nasion.
1-2 łyżki stołowe wysuszonych i dobrze sproszkowanych nasion anyżku zmieszać z miodem lub syropem.
Zażywać 2 razy dziennie po łyżce stołowej.
Źródło: B. Kuźnicka, A. Dziak "Zioła lecznicze"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz