Translate

sobota, 6 kwietnia 2013

Bylica piołun, absynt

(Artemisia absinthium)
Piołun to roślina o silnym, charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Zakwita w połowie czerwca i kwitnie do września. Ma niepozorne, małe kwiaty o barwie szaro-żółto-zielonej.

Surowcem leczniczym jest ziele. Na początku kwitnienia ścina się kwitnące wierzchołki pędów (do około 40 cm). Należy je wysuszyć, rozkładając w przewiewnym miejscu. Dobrze wysuszone ziele poznaje się po tym, że gałązki i nerwy liściowe nie łamą się przy zginaniu lecz są elastyczne. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Działanie i zastosowanie.

Piołun poprawia trawienie i działa bakteriobójczo. Ma zastosowanie w zaburzeniach przewodu pokarmowego: brak łaknienia, złe trawienie, wzdęcia, biegunki, cuchnące stolce. Zewnętrznie stosuje się go do płukań przeciwko przykremu zapachowi z ust oraz do okładów na rany i owrzodzenia.

Nie należy go stosować przy wrzodzie żołądka i dwunastnicy!!!

Napar z ziela.

Łyżeczkę ziela piołunu zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem 10 minut. Odcedzić.
Pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.

Nalewka z ziela.

Cztery łyżki stołowe ziela piołunu zalać 1/2 litra wódki i zostawić na tydzień. Przecedzić. Można dodać nieco cynamonu. Pić dwa razy dziennie po kieliszku (50g) przed jedzeniem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz