- Na bóle reumatyczne: 2-3 razy dziennie zjeść porcje bulionu przyprawionego imbirem. Bulion przygotować zgodnie z upodobaniami, na początku gotowania dodać jeden cienko pokrojony plasterek imbiru. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w nim substancje uwalniają się i powodują działanie przeciwzapalne. Żeby zachować jak najwięcej wartościowych substancji imbir należy dokładnie umyć, nie obierać a jedynie zetrzeć delikatnie skórkę drobną tarką.
- Dodatek imbiru do bulionu lub rosołu ugotowanego z kury działa również na przeziębienia, katar i infekcje grypowe. Jednak w tym przypadku należy dodać imbir możliwie krótko przed końcem gotowania- 1 lub 2 minuty. Tu działają olejki eteryczne zatem jak najpóźniejsze ich uwolnienie jest najbardziej korzystne przy tego typu dolegliwościach. Na jedną filiżankę rosołu wystarczy jeden posiekany plasterek kłącza.
- Dla pobudzenia krążenia: 10 łyżeczek mielonego imbiru zalać 1/4 litra 60 % alkoholu. Codziennie potrząsnąć, po pięciu dniach przecedzić. Zażywać 2 razy dziennie po 20 kropli rozpuszczonych w kieliszku letniej, przegotowanej wody.
- Aby obniżyć poziom cholesterolu i rozrzedzić krew należy zażywać codziennie pół łyżeczki świeżo zmielonego lub posiekanego imbiru. Trzeba go dokładnie pogryźć i popić szklanką letniej, przegotowanej wody.
Translate
środa, 18 lipca 2012
Imbir w kuracjach leczniczych
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz