Składniki:
- 150 g liści aloesu (zmielonych lub pokrojonych)
- 250 g miodu
- 350 g czerwonego wina gronowego
Wykonanie:
Na 2 tygodnie przed użyciem aloesu ( w zimie na miesiąc), należy zaprzestać jego podlewania, a rozdrabnianie rośliny i przygotowywanie nalewki najlepiej jest wykonać w zaciemnionym pomieszczeniu, gdyż aloes nie powinien mieć kontaktu ze światłem.
Na 2 tygodnie przed użyciem aloesu ( w zimie na miesiąc), należy zaprzestać jego podlewania, a rozdrabnianie rośliny i przygotowywanie nalewki najlepiej jest wykonać w zaciemnionym pomieszczeniu, gdyż aloes nie powinien mieć kontaktu ze światłem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 dni w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gotowe winko aloesowe należy przelać do ciemnej butelki i przechowywać w ciemnym miejscu.
Stosowanie:
Przez pierwsze 5-8 dni po łyżeczce od herbaty - 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem, stopniowo zwiększając dawkę do łyżki stołowej. Przeciętny okres przyjmowania tej nalewki wynosi 3-4 tygodnie, nie dłużej jednak niż 2 miesiące. Pomaga w dolegliwościach układu trawiennego.
UWAGA
Przed rozpoczęciem kuracji należy skonsultować się z lekarzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz