Wiele osób go nie znosi ale też wiele jest zdania, że najlepiej leczy i zapobiega różnym schorzeniom. I chyba coś w tym jest!
Badania naukowe dowiodły, że czosnek i jego przetwory działają bakteriobójczo, niszczą liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy.
Zanim poznaliśmy antybiotyki, to właśnie czosnku używano jako środka zapobiegającego takim chorobom jak grypa, dur brzuszny, dur plamisty, cholera czy dżuma. Wiadomo też, że szczepionki i antybiotyki, w niektórych przypadkach powodują uodpornienie wielu szczepów bakterii, natomiast nie zdarza się to nigdy po zastosowaniu czosnku.
Cudowne właściwości tej rośliny znane są od wieków. W Indiach już w piątym stuleciu p.n.e uważano czosnek za "źródło wiecznej młodości, mogącą przedłużyć ludzkie życie, pozwalającą odzyskać utracone siły". Chętnie spożywany był przez starożytnych Egipcjan, a z kolei starożytni Grecy stosowali go jako afrodyzjak.
Według Homera, dla odczarowania Odyseusza z uroku rzuconego przez Kirke, Hermes podał mu czosnek - jako środek najlepszy na "odpędzenie złego oka" dzięki swojej magicznej mocy.
Mieszkańcy wschodniej Europy zawieszali w oknach bukiety kwitnącego czosnku, aby odpędzać złe duchy.
Roślina ta z Azji Środkowej, przez Bliski Wschód dostała się do Europy południowej i środkowej. Obecnie uprawiana jest na całym świecie jako roślina lecznicza i przyprawowa.
Ząbki czosnku po rozdrobnieniu mają specyficzny, ostry zapach i smak. Zawierają one między innymi alliinę, która pod wpływem enzymu allinazy rozkłada się i powstaje alliiacyna - silnie zapachowy i bakteriobójczy związek, nieraz przewyższający działanie antybiotyków.
Skutecznie działa:
- na przewód pokarmowy: zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza wytwarzanie żółci i ułatwia jej przepływ, hamuje nadmierną fermentację, zabija owsiki i glisty;
- na drogi oddechowe: niszczy bakterie, zmniejsza stan zapalny, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi uczucie duszności;
- na układ krążenia: obniża ciśnienie krwi, zwalnia puls do poziomu uzasadnionego fizjologicznie, działa przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo, przeciwreumatycznie, obniża poziom cholesterolu.
Stosowany jest też zewnętrznie w ropnych zapaleniach gardła, dziąseł, migdałków, anginie.
UWAGA
Pomimo tak wszechstronnego zastosowania nie mogą go zażywać osoby o niskim ciśnieniu, cierpiące na ostre nieżyty żołądka i jelit oraz karmiące mamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz